Sidor

måndag 7 juni 2010

Bilder från Riga

Riga verkade i varje fall i mina ögon att innehålla en aldrig sinande mängd av imponerande restauranger av de mest varierande slag. Speciellt inom turiststråken - där vi förstås rörde oss mest - fanns mycket konceptkrogar, och ofta betydligt mer moderna än jag väntat mej. Vi bjöds oftast på kombinationen god mat + god service. (På bilden: Sambo S' meat salad, som måste fotograferas av rent estetiska skäl! Det är sällan jag tycker kött ser vackert ut...)


Mellan vårt hotell och gamla Riga fanns flera vackra parker. Måste helt klart återkomma någon gång sommartid, det måste vara en otrolig grönska då. Under en guidad busstur fick jag lära mig att Riga procentuellt sett har mera parker än industri (areal). Genom Bastejkalns (Bastion Hill) rinner en kanal, Pilsetas kanals, över vilken går en mängd broar. Ett fenomen jag tyvärr inte fick på bild var att alla de här broarnas räcken dekorerats med hänglås. Ibland bara ett par stycken, andra gånger var det alldeles fullt av dem. Det här verkade höra ihop med förälskade par och förlovning eller bröllop..?


I en av parkerna såg vi någons ballonger som rymt. :)

Central Market besöktes två gånger. Det är en marknad med allt från mat i ofattbara mängder till ren "krääsä". Stor del av försäljningen är inrymd i fem stora hallar som tidigare även fungerat som zeppelinhangarer! (Här på bilden syns bara några av hallarna, men kolla formen!) speciellt de råddigare delarna av Central Market fick mig att flera gånger associera till "The floating market" i Gaimans Neverwhere...


En av vägarna från hotellet till gamla stan, som även kantade en av parken, gick förbi blomstermarknaden, en blomförsäljning som sträcker sig längs med hela ena sidan av en gata - alldeles full av färger och dofter! Försäljarna verkade finnas där närmast dygnet runt, så vi funderade på när de egentligen hämtar dit sina blommor, såg aldrig någon göra det (eller sover, för den delen...). Närmare gamla stan fortsatte raden med enklare och mindre stånd.


En pittoresk gata, Jauniela, i gamla stan, som enligt turistifon ska ha varit med i flera filmer. 8) I det rosagröna huset till vänster finns den ayurvediska vegerestaurangen Kamala. (tips!) Det verkade annars vara mer regel än undantag att enbart fixa upp husfasader i gatuplanet på just det här sättet men lämna de övre våningarna. Såg det på många ställen.


Det fanns riktigt påtagligt många kyrkor, i synnerhet den äldre delen av staden, och deras uppstickande torn är både kännetecknande för Rigas skyline och kan fungera som riktmärken under promenader. Det blev många bilder tagna av hustak, både kyrktorn och dekorerade art nouveau- tak.


På "Katthusets" tak finns två svarta katter (Melnais Kakis på lettiska), och det finns flera mer eller mindre sanna historier om huset och kattskulpturerna.


Melnais Kakis fanns lite överallt, det fanns även barer med samma namn. Fröken katt fick ett till smeknamn genast när vi kom hem. :)


I gamla stan fick vi också träffa coola stadskatter.


Hade länge barnsligt roligt åt hur ordet för "bar" (med tecknet för "långt A") ser ut som bärs...

söndag 6 juni 2010

Det fanns ett sjuhundratal art nouveau- hus i mycket varierande skick.Vårt hotell, Reval Hotel Elizabete, var en modern konstruktion, uppfört under 2000-talet (på den nedre bilden den lysande, bakre byggnaden).Hotell Elizabete har också en historisk fasad men på ett lite mer konceptuellt vis: fasaden i glas är försedd med texter, och de här texterna fick jag reda på att är utdrag ur dainas, som är lettisk folkdiktning eller egentligen sånger. Sångerna samlades ihop under förra sekelskiftet av en Krisjanis Barons som tillägnats diverse gator, museer med mera i staden.

lördag 5 juni 2010

veckans pausfågel


Snaaart (imorgon? ok!) ska jag uppdatera igen. Pausprogram att njuta av tills dess: Madam Mirjam som spelar död. Voila!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...